Mindfulness meditatie
leven in het hier en nu

Helemaal bewust zijn van wat er is:

 binnen je en om je heen;

 dan ben je in het huidig moment; dat is mindfulness.


 “open, milde en liefdevolle aandacht voor jezelf”

dat maakt mindfulness een helende meditatie oefening.

Mindfulness is vooral gekend door de leer van Thich Nhat Hanh, oftewel “Thay” een Viëtnamees Zen meester, vredesactivist, poëet die tijdens de Vietnam oorlog uit zijn land is gezet. Hij streed later op vredevolle manier met Martin Luther King in de Verenigde Staten. Hij ontwikkelde mindfulness als een deur naar Zen Boedhisme en introduceerde deze in het Westen.

Jon Kabat-Zin was een meditatie student van een Koreaans Zen meester, hij nam de Boeddhistische basis weg uit mindfulness sinds 1970 en ging de klinisch wetenschappelijke weg op. Hij lanceerde het stress reductie en relaxering programma (MBSR) aan de universiteit van Massachusetts Medical Center om mensen met chronische ziekten te helpen hun pijn te verzachten. Dit is de reden waarom deze meditatie technieken vandaag zo openlijk worden ondersteund door de medische wetenschap om stress te verminderen en om fysieke en mentale pijn te verzachten.

Dat houdt echter ook in dat vele andere meditaties zoals de transcendente, andere boeddhistische, hindoeïstische en christelijke meditaties dezelfde goede invloed hebben op lichaam en geest.
 

Welk zijn de centrale ideeën van mindfulness?
We hebben allemaal soms de ervaring dat aspecten van onszelf of van ons leven ons geen voldoening geven. Soms zijn de dingen nu eenmaal niet zoals we wensen dat ze zouden zijn, dat is niet te vermijden en een natuurlijk fenomeen.
Wanneer dit gebeurt, gaan we vaak naar “verandering” zoeken. We gaan soms veel energie besteden in het vechten tegen de situatie of we lopen er hard van weg.
Een andere manier om met deze onaangename realiteit om te gaan, kan zijn dat we deze negeren of gewoon niet oppikken.

Tegengesteld,  als we veel van een situatie houden dan zullen we ons best doen om de situatie in leven e houden, vast te houden.

Door aan “mindfulness” te doen, groeit je bewustzijn van het feit dat al deze tendenzen je een zeker “lijden” veroorzaken. In plaats van te geloven dat de omstandigheden “buiten ons” de oorzaak zijn van ons ongeluk en pijn, beginnen we te snappen wat onze eigen rol is in deze omstandigheden (onze stressvolle reacties).

Eens je begrijpt dat je een keuze hebt van hoe je het leven aanpakt, kan je voor een “mindfulle” aanpak kiezen. Je bent open voor je levenservaringen, met een mild en liefdevol bewustzijn voor jezelf terwijl je moeilijkheden beleeft. Dit helpt je om jezelf te helen, te genezen. Het betekent ook dat je vrij bent in elke situatie.
Mindfulness nodigt je uit om te kijken naar je natuurlijke tendens om jezelf te vereenzelvigen met je ervaringen en motiveert je om minder vanuit gewoonte of instinct te reageren.
Door mindfulness leren we dingen duidelijk te zien voor wat ze zijn en te antwoorden in plaats van te reageren.
John Kabat-Zin’s motto is: “er is meer juist in jou dan verkeerd".

Mindfulness help je om in de directe ervaring te blijven.
Daarom helpt het om stress te verminderen.
Wanneer je onderspanning staat, doe je het volgende:

Stel deze vragen aan jezelf
“Wat gebeurt er nu?  “
“Hoe is het in mijn hoofd, mijn lichaam en mijn ademhaling?”
“Wat gebeurt hier echt?”
Hoe kan ik naar de essentie gaan en van daar een antwoord geven?
Dit lijkt therapeutisch maar de kern is het observeren van je gedachten, je lichaam en ademhaling in een bepaalde situatie daarom is het zeer doeltreffend voor stress reductie.
Typische oefeningen zijn:
- lichaam scan, 

- zittende meditatie

- wandelende meditatie

Wil je met MEY je kracht en flexibiliteit ontwikkelen op fysiek en mentaal niveau. Wil je bovendien meer innerlijke rust en vreugde ervaren in je leven.

Bestel een DVD voor urenlang MEY plezier waar en wanneer je wil, ik verheug me om samen met jou te oefenen!

Ga terug Mindfulness Meditatie naar Homepagina

Wil je meer weten?

Wil je met  MEY aan de slag!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief;

 

Geef hieronder je e-mail adres en naam op. De nieuwsbrief ontvang je in je mailbox.

Enter Your E-mail Address
Enter Your First Name (optional)
Then

Don't worry — your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you MEY newsletter.