yoga ademhalingsoefeningen
pranayamas

Yoga ademhalingsoefeningen worden ook Pranayamas genoemd;

Prana betekent  "lucht" en "energie" in Sanskriet; 

het is de kunst om "levensenergie" te controleren, te beheren.

Voordelen:

Diverse types pranayamas kunnen nuttig zijn:

  • meestal kalmeren ze de geest (je bewustzijn) en je zenuwstelsel, daarom verminderen ze stress en zuiveren ze het bloed.
  • Op een meer subtiel, energetisch wordt je je bewust van de stroom van energie in en door je wervelkolom.

 

Waar gaat het over?
We ademen zo'n 23.000 keer per dag...adem is gelinkt aan het leven als niets anders. Je kan veel langer overleven zonder eten noch drinken dan je kan overleven zonder ademhalen. 

Zuurstof is onze basis energie of basis voeding, het geeft ons energie die onze cellen direct voeden zonder conversie tijd zoals wanneer we eten.

Wanneer je leert diep  inademen en compleet  uitademen leer je ook meester te zijn over de energie die in je lichaam komt, door deze te absorberen. Zo ben je klaar om alle moeilijke  of uitdagende situaties in je leven tegemoet te gaan met kalmte en doorzettingsvermogen.

Onze ademhaling verandert naar gelang de emoties die we ervaren; stress of angst blokkeren de ademhaling; woede en passie versnellen de ademhaling; concentratie en meditatie maken de ademhaling kalm.

Dus ademhaling is een automatische, fysiologische reactie; die we echter aan onze wil kunnen onderwerpen. Het beheren van je ademhaling is een belangrijk gedeelte van  yoga...het verzacht pijn, het stimuleert je auto-immuun systeem en leert je veel over jezelf.

Door regelmatig oefenen van yoga ademhalingstechnieken wordt je meer naar binnen gericht en gaan je meditatie inspanningen verbeteren.
 

"Energie" is de link tussen" lichaam" en "geest".

Eigeniljk zijn we  energie, de atomen die ons lichaam vormen zijn enkel vormen van "energie" .
Door "prana" te controleren, beheren we onze "lichaam" "geest" koppeling.

Ademen kan krachtig zijn vb: dubbele ademhaling van de opladende oefeningen; en de ademhaling kan diep zijn met genezende effecten vb: complete yogische ademhaling.
Maar het meest belangrijk is de zingeving van Pranayama die zit in de controle van levenskracht.

De toepassing van pranayama werk dus ook op energetisch niveau “het astrale niveau” van ons zijn; van IDA (inademen, opwaartse stroom, die het sympatisch zenuwstelsel activeert) naar PINGALA (uitademen, neerwaartse stroom die het  para-sympatisch zenuwstel activeert )
De controle van de ademhaling wordt een belangrijke sleutel om “ eenheid, unie en kalmte ” te bereiken, de kern van  yoga.
Onze levenskracht controlerne door onze ademhaling onder controle te brengen.

Vb: Yogananda's opladingsoefeningen: hier focussen we ons op de energiestroom, we brengen de levenskracht binnen van de “medula oblongata” (basis van het hoofd) naar elk gedeelte van het lichaam met de intentie om licht en genezing te brengen.

Vb: De “vreugde” ademhaling combineert het ademen met het binnen brengen in het lichaam van genezende kwaliteiten zoals: vreugde en liefde en om negatieve gedachten of gevoelens uit te ademen.


Beoefen Mindful Energizing Yoga waar en wanneer je wil met een dvd!

Je vindt alle info op de  yoga dvd pagina.

Ik kijk ernaar uit om samen met jou te oefenen, schrijf me om me te laten weten hoe je je voelt en welke vooruitgang je boekt....

Ga terug van yoga ademhalingsoefeningen naar de Home pagina

Wil je meer weten?

Wil je met  MEY aan de slag!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief;

 

Geef hieronder je e-mail adres en naam op. De nieuwsbrief ontvang je in je mailbox.

Enter Your E-mail Address
Enter Your First Name (optional)
Then

Don't worry — your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you MEY newsletter.